Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КЗК разреши на „Софарма трейдинг“ да придобие 154 аптеки от 4 вериги

Дружеството купува компаниите, които оперират веригите „Сейба“, „Санита“, „Виталис“ и SCS, и в които Огнян Донев и Венцислав Стоев имат участие преди сделката

КЗК разреши на „Софарма трейдинг“ да придобие 154 аптеки от 4 вериги

Снимка: Верига аптеки "Сейба"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила „Софарма трейдинг“ да купи „Ес Си Ес Франчайз“ АД и „Санита Франчайзинг“ АД, с което на практика разрешава на дружеството да придобие едноличен контрол върху 154 аптеки от веригите „Сейба“, „Санита“, „Виталис“ и SCS, вижда се от решение на антимонополния регулатор, публикувано на сайта му.

Решението идва само няколко дни, след като Върховният административен съд (ВАС) спря сделката за 19-те аптеки от веригата „ФармаСтор“ и върна преписката за ново разглеждане от КЗК след иск на конкурентния търговец на едро на лекарства „Стинг“. Според съда Комисията не е изследвала възможността физически лица да осъществяват контрол над фирмите във вертикално интегрираната структура на производителя на лекарства „Софарма“, която е основен акционер в „Софарма трейдинг“.

В решението за 154-те аптеки КЗК подробно разглежда тези връзки на физически лица.

КЗК установява, че „Софарма“ е с до 5% дял от продажбите на лекарства на аптеки и болници и че пазарът е силно раздробен. Пазарът на едро пък се доминира от четири компании, сред които е и „Софарма трейдниг“, заради което Комисията прави извод, че дружеството не е водещ търговец с дял на продажбите към болници и аптеки между 20 и 30%, а само към аптеки – 10-20%.

Антимонополният регулатор посочва също, че , собствената верига аптеки на групата „Софарма“ не е основен клиент на „Софарма Трейдинг“ АД. Основен клиент на групата е верига аптеки SCS.

Други данни – за броя аптеки по градове и дял на притежаваните от дружеството аптеки, показват, че няма населено място, в което този дял да превишава 15% след концентрацията.

В резултат КЗК заключава, че сделката няма да повлияе на пазара на производство и реализация на лекарства, защото той е силно раздробен и регулиран, както и на пазара на търговия на едро с медикаменти, на който пък няма изявен пазарен лидер. Комисията счита, че икономическият интерес на обединената група предполага достъп до максимално голям брой клиенти (аптеки), а не до затваряне в кръга на собствените вертикално интегрирани аптеки.

Придобивани дружества

Софарма Трейдинг АД

Основната дейност на „Ес Си Ес Франчайз“ АД е консултантска дейност по стопанско и друго управление, франчайзинг, извършване на всякакъв вид услуги, обусловени от договор за франчайзинг, маркетингови и рекламни услуги и др.

Дружеството притежава търговските марки: „САНИТА SANITA“, „Софийски аптеки“, „SCS FRANCHISE“, „АПТЕКА SCS FRANCHISE“, „Ceiba”, „МултиВит MultiVit”, „ТермТех TermTeh”, „АПТЕКА САНИТА S SANITA ИМЕ, НА КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ДОВЕРИТЕ”, „САНИТА S SANITA ИМЕ, НА КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ДОВЕРИТЕ”, „Ceiba изгодно и удобно”.

„Ес Си Ес Франчайз“ АД се явява холдингово дружество на множество дружества,  опериращи аптеките, обект на придобиване по нотифицираната сделка, като също така самостоятелно притежава няколко аптеки. Оперираните от дружествата от холдинга аптеки са общо 150 броя под търговските марки Сейба, Санита, Виталис, SCS (54 в гр. София, 5 в гр. Бургас, 11 в гр. Пловдив, 2 в гр. Кюстендил, 2 в гр. Пазарджик, 4 в гр. Стара Загора, 12 във гр. Варна, 1 в гр. Белица, 1 в гр. Якоруда, 3 във гр. Видин, 2 в гр. Разград, 2 в гр. Асеновград, 5 в гр. Плевен, 4 в гр. Благоевград, 1 в гр. Елена, 1 в гр. Полски Тръмбеш, 4 в гр. Шумен, 1 в гр. Ловеч, 1 в гр. Ботевград, 2 в гр. Враца, 1 в гр. Монтана, 2 в гр. Добрич, 4 в гр. Русе, 1 в гр. Габрово, 1 в гр. Гоце Делчев, 1 в гр. Попово, 1 в гр. Дупница, 5 в гр. Сливен, 1 в гр. Севлиево, 4 в гр. Велико Търново, 2 в гр. Перник, 1 в гр. Казанлък, 1 в гр. Банско, 1 в гр. Хасково, 1 в гр. Силистра, 1 в гр. Долни Дъбник, 1 в гр. Свищов, 1 в гр. Търговище, 1 в гр. Ямбол и 1 в гр. Горна Оряховица).

Основната дейност на „Санита Франчайзинг“ АД обхваща търговия на дребно с лекарствени продукти. „Санита Франчайзинг“ АД притежава 4 аптеки (2 в София, 1 във Варна и 1 в Шумен).


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
„Монбат“ с 18% спад на консолидираната печалба за 8-те месеца